9-10 Yaş Grubu Öğrencilerde Uygulanan Farklılıkla Öğrenme Yaklaşımının Futbol Temel Becerilerine Etkisinin İncelenmesi
- Canay İmrek – Marmara Üniversitesi
Sportif becerilerin nasıl öğretileceği ve öğrenileceği konusunda birçok yöntemin olduğu bildirilmektedir. Öğretimde kullanılacak yöntemin seçimi öğretimin amacı, kapsamı ve niteliğine göre değişebilmektedir. Beden eğitimi ve spor alanında uzun yıllar klasik öğrenme yaklaşımını klasik öğrenme yaklaşımı kullanılmakla birlikte yeni öğrenme yaklaşımları aranmakta ve denenmektedir. Bunlardan birisi de farklılıklarla öğrenme (Differential Learning) yaklaşımıdır. Uygulamalar incelendiğinde farklılıkla öğrenme yaklaşımı ile uygulanan futbol eğitim programının 9-10 yaş grubu erkek ve kız çocuklarının temel futbol becerilerine etkisinin araştırıldığı bir çalışmaya rastlanılmamıştır.
Bu çalışma farklılıklarla öğrenme yaklaşımı ile uygulanan futbol beceri öğrenimi programının ayakla yapılan top sürme, kontrol, sektirme ve topa vuruş ile küçük alanda futbol 780 becerileri üzerindeki etkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Gerçekleştirilen uygulama öğrencilerin bireysel farklılıklarından kaynaklı öğrenme hızlarındaki çeşitliğe uygun bir tasarımdır. Uygulamada kullanılan çeşitli uyarlamalar ile içerikler zengin bir şekilde öğrencilerin aktif katılımlarını desteklemiştir. Bu nicel araştırmada, ön test son test modelini içeren çalışma ve kontrol gruplu sahada deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında futbol temel becerilerinin “kapalı beceri” sınıflamasında; ayak ile top sürme, top kontrolü, hedefe vuruş teknik testleri ile “açık beceri” sınıflamasında küçük alanda futbol 780u (kalecisiz 4 780cuya karşı 4 780cu) ön-testler olarak ölçülmüştür.
Bu doğrultuda
Ön test olarak;
• Top Sürme Testi
• Mor- Christian Hedefe Vuruş/Pas Testi
• Top Kontrol Testi
• Küçük Alanda Futbol 780u (Açık Beceri – 780 içi teknik/beceri performansı) testleri kullanılmıştır.
İkinci aşamada öğrencilerin futbol temel becerilerine etkisinin araştırılması için farklılıkla öğrenme yaklaşımı ile futbol beceri eğitimleri uygulanmıştır. Uygulamalar Güzelcehisar İlkokulunda 4. sınıf kız-erkek öğrencileri ile birlikte haftada 2 ders saati olmak üzere 1 gün toplamda 10 hafta ve 20 ders saati uygulanmıştır.
Üçüncü aşamada futbol eğitim uygulamaları döneminin sonunda ise futbol temel becerileri son-testler ile ölçülmüştür.